Heureka.cz - porovnání cen a srovnání produktů


Poradna Pečící trouby

Jak vybrat pečící troubu?

Pečící trouby jsou výbornými pomocníky díky nenáročnosti v přípravě pokrmů. V každé kuchyni jsou považovány za standardní vybavení, přesto se jejich výběr může zdát velmi komplikovaný. Tento článek poskytuje několik rad, které by Vám při výběru správné pečící trouby mohly pomoci.
 
 

1. Volíme umístění

Nejčastější pečící trouby na trhu jsou vestavěné typy, které jsou určeny k zakomponování do kuchyňské linky. Samozřejmě můžete narazit i na volně stojící trouby, ale zde se jedná spíše o menší typy stolních trub.
 
 
  
 
 

 

2. Samostatná nebo kombinovaná?

U vestavěných trub můžete dále volit mezi samostatnými a kombinovanými (polyvalentními) troubami. Samostatné, jak již z názvu vyplývá, neobsahují varnou desku a jsou uzpůsobené k umístění pod kuchyňskou linku či varnou desku, která nemusí být od stejného výrobce. Polyvalentní jsou určeny pro kombinaci s polyvalentními varnými deskami od téhož výrobce.
 
 

3. Správný zdroj energie

Nejčastější variantou na trhu jsou elektrické typy trub. Tyto modely disponují zabudovanými ventilátory, díky kterým není nutné troubu předehřívat. Nabízí více druhů ohřevu jako např. grill a pečení v nich je rovnoměrnější a rychlejší. Nastavení teploty je velmi snadné a pohybuje se v rozmezí od 40 °C do 300 °C.
 
Druhou variantou jsou plynové typy trub, které ovšem oproti elektrickým mají znatelně horší možnosti regulace teploty a rovnoměrnost zde také není zaručena díky vedení tepla pouze spodní částí. Výhodou je, že jídlo není vysušené, jak tomu může být u pečení v troubách elektrických. 
 
 
 

 

4. Jak je to se samočištěním?

Jsou dva základní způsoby samočištění vnitřního prostoru trouby: katalytický a pyrolytický. Katalytický způsob čištění využívá plechů s porézní smaltovou úpravou ve vnitřních stranách trouby, které ničí nečistoty. Pyrolytický způsob umožňuje prudce zvýšit teplotu na krátkou dobu, tento proces v podstatě vypálí všechny nečistoty.

 

5. Vlastnosti a funkce

Většina moderních pečících trub disponuje mnoha funkcemi, které uživatelům šetří čas a dbají i na bezpečnost. Standardem bývá přehledný ovládací panel (mechanický nebo elektronický) a vnitřní osvětlení trouby určené ke kontrole přes dvířka. Pro bezpečnost Vás i Vašich dětí nebo domácích mazlíčků jsou zde systémy ochlazovaní madel a dvířek
 
 
 
 
 
Většina modelů disponuje i přídavnými funkcemi sloužícími např. k předehřívání, rozmrazování, grilování nebo udržování servírovací teploty.
Co se týče provedení, nejideálnější je nerezová varianta se čtyřmi vrstvami skla (v případě pyrolytického samočištění). Nezbytností jsou také teleskopické pojezdy pro lepší manipulaci s obsahem.

 

 

6. Energetická spotřeba

Vybrat správně energetickou třídu není vůbec obtížný úkol, jelikož moderní trouby zpravidla spadají do kategorie A, tedy nejúspornější kategorie. V případě rostoucího objemu trouby např. nad 65 l doporučujeme vybírat trouby se štítkem A-10%, A-20%, A-30%. S nižší spotřebou nešetříte jenom náklady na elektrickou energii, ale i životní prostředí.
 
  

 

7. Poměr ceny a výkonu

Ze zkušeností vyplývá, že cena výrobku určuje jeho kvalitu, ale ne vždy je to pravidlem. Nejlepší možností, jak správně vybrat pečící troubu, je zjistit si o výrobku co nejvíce relevantních informací od prodejce a nezapomeňte ani na zkušenosti zákazníků, kteří již zboží zakoupili. Tímto krokem minimalizujete riziko nespokojenosti a do budoucna učiníte správnou volbu při výběru Vaší pečící trouby.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Porovnat pečící trouby