Heureka.cz - porovnání cen a srovnání produktů


Poradna Pečící trouby

Jak vybrat pečící troubu?

 
Upečte si lahodné pokrmy snadno, rychle a s radostí.
 
 

 
 
 
Trouba je nepostradatelným spotřebičem v jakékoli kuchyni. Není nad to upéct si něco dobrého, ať už slaný pokrm, či třeba sladký dezert. Se správně vybranou pečicí troubou to bude jedna radost. Proto si ujasněte, jaké parametry a funkce jsou pro vás důležité, do jak velké domácnosti spotřebič pořizujete, a pusťte se do výběru.
 
 
 
 

Základní parametry

 

• Umístění

V první řadě si musíte ujasnit, zda chcete troubu vestavnou, která je určena pro zabudování do libovolné části kuchyňské linky, kde pro ni vyhradíte prostor, nebo volně stojící.
 
 
Vestavná trouba je elegantním i praktickým řešením. Bude do nejmenšího detailu splývat s celou kuchyní a umístit ji můžete do požadované výšky, aby se vám co nejlépe používala. Vybírat můžete ze samostatných a polyvaletních typů.
 
 
 
 
Volně stojící trouba bývá menší a svým vzhledem i objemem se podobá troubě mikrovlnné. Funkcemi však naplno zastane troubu pečicí. Existují dokonce varianty, které mají nahoře i dvě elektrické plotýnky na vaření. Taková trouba najde uplatnění v domácnosti s menším kuchyňským prostorem.
 
 
 

• Zdroj energie

Nejčastěji se na trhu setkáte s elektrickými troubami. Mají v sobě zabudované ventilátory, díky kterým se na požadovanou teplotu dostanou rychle a rovnoměrně. Navíc nabízejí více typů ohřevu, včetně horkovzduchu či grilování. Jsou snadno ovladatelné a nastavení teploty se pohybuje v rozmezí od 35 °C do 300 °C.
 
 
Stále oblíbené jsou plynové trouby, a to především díky nižší ceně. Vesměs se ale prodávají jako kombinace s hořáky na vaření. Oproti elektrickým mají horší možnost regulace teploty a pečení není zcela rovnoměrné, jelikož teplo je vedeno ze spodní části. Výhodou a také důvodem oblíbenosti je, že jídlo po upečení není vysušené, jak se může stát v troubách elektrických. Regulace tepla se pohybuje v rozmezí 150 °C až 260 °C.
 
 

• Energetická třída a příkon

Každá trouba je opatřena energetickým štítkem, který vám sdělí důležité informace o její spotřebě. Posláním dnešní doby je šetřit náklady a zároveň životní prostředí.
Zvolit správnou energetickou třídu, která právě toto bude splňovat, vůbec není složité. Moderní trouby dnešní doby totiž spadají do nejúspornější kategorie A, A+ či A++. V případě, že vybíráte větší troubu nad 65 litrů, doporučujeme vybírat trouby alespoň A+ se štítkem A-10 %, A-20 %, A-30 %.
 
Na štítku najdete také informace o spotřebě trouby, která se určuje na jeden cyklus. Nechybí ani informace o maximálním příkonu, tedy maximálním množství elektřiny či plynu, jež trouba může v daném okamžiku odebírat ze sítě. To je důležité zejména pro určení síly jističe, na který je trouba v elektrické síti připojena. 
 
 

• Objem

Zásadním parametrem pro výběr bude celkový objem trouby. Ten by se měl volit podle množství potravy, kterou chcete na jedno pečení připravit. Vybírat byste měli podle velikosti domácnosti. Tvoříte-li domácnost ve dvou, postačí vám trouba do 45 litrů. Jste-li již rodina o třech členech, dívejte se po objemu mezi 45 až 70 litry. A pokud jste početnější rodina nad čtyři osoby, vyplatí se sáhnout po objemu nad 70 litrů
 
 

• Rozměry 

Co se týče rozměrů, u vestavných spotřebičů bývají standardně stejné, a to 60 × 60 cm. Výjimkou jsou kompaktní trouby, které mají nižší výšku, tedy jde o rozměry 60 × 45 cm a hodí se do menších domácností, případně tam, kde se tento typ spotřebiče používá méně často.
U volně stojící trouby s varnou deskou počítejte s šířkou 50–60 cm.
 
 
 
 

Funkce 

 
Dnešní moderní pečicí trouby oplývají mnoha funkcemi, díky nimž ušetříte spoustu času v kuchyni. Některé vám pečení zpříjemní, jiné zajistí vaši bezpečnost. 
 
 
 
 
 
 
 

Design a materiál

 
Další důležité kritérium pro vás může při výběru být design. Většina dostupných spotřebičů na trhu je vyrobena v kombinaci oceli či smaltu a skla, díky němuž můžete sledovat průběh přípravy pokrmu. Tyto materiály jsou snadno omyvatelné, pravidelná údržba zevnějšku trouby tak nebude žádný oříšek, a vykazují dlouhou životnost. 
 
Designů je mnoho, a tak můžete vybírat z klasického černobílého provedení nebo zkusit experimentovat třeba v retro stylech či imitaci dřeva.
 
Přední část trouby je standardně vybavena skleněnou plochou. A to pro bezproblémovou kontrolu připravovaných pokrmů, bez nutnosti otevírat dvířka. Moderní trouby také myslí na vaši bezpečnost a mají buď dvojité sklo, nebo speciálně chlazená dvířka, čímž se snižuje jejich vnější teplota na maximálně 60 °C. Díky této vychytávce předejdete nechtěnému popálení.
 
 
 
 

Vybavení trouby

Standardní součástí trouby jsou také rošty a pekáče. Většině uživatelů budou stačit, nicméně pokud jich budete potřebovat více, bude jednodušší přikoupit je spolu s troubou a rovnou vyzkoušet, že do ní pasují. V případě, že koupi odložíte, kupujte později nové pekáče či rošty podle rozměrů těch originálních. Přikoupit lze také další doplňky, jako jsou třeba kámen na pečení pizzy.
 
 
 
 

Údržba a čištění

 
Vždy se snažte udržovat vnitřek trouby čistý. Připečené zbytky jídla mohou spotřebič poškodit, navíc se při dalším pečení pálí, a mohou tak ovlivnit i chuť a vůni připravovaných pokrmů. Proto povrch přístroje pravidelně utírejte vlhkým hadříkem s použitím malého množství čisticího prostředku. Při čištění dávejte pozor, abyste nepoškodili povrch, protože by mohl začít korodovat. 
Vnější povrch zařízení stačí pravidelně otírat navlhčeným hadříkem.
 
 
Dnes se již u moderních spotřebičů můžete setkat s funkcí samočištění.
 
 
 
 
 

Cena

 
Ne vždy platí pravidlo čím vyšší cena, tím vyšší kvalita. S rostoucím počtem funkcí však logicky roste i cena. Proto si ujasněte, které funkce jsou pro vás nezbytně důležité a které považujete za příjemný nadstandard. Dále se cena liší dle výkonu či výrobce. Jako u jiných kuchyňských spotřebičů také zde platí pravidlo, že vestavné spotřebiče jsou dražší. Zjistěte si proto všechny pro vás potřebné informace o vybraném modelu a přihlédněte ke zkušenostem zákazníků, kteří již troubu užívají – těmito kroky předejdete vaší případné nespokojenosti v budoucnu. 
 
Cena do 10 000 Kč zahrnuje standardní pečící trouby pro běžné uživatele, kteří využívají troubu k přípravě pokrmů na denní bázi. Funkce, jako jsou ventilátor, gril, displej, minutka a v mnoha případech i horkovzduch, jsou samozřejmostí. I v této cenové kategorii najdete trouby se samočištěním, rozmrazovací funkcí či kruhovým tělesem. Spadají sem hlavně trouby vestavné s energetickým štítkem A, A+ či A++ o objemu kolem 58–67 litrů.
 
Cena od 10 000 Kč do 30 000 Kč nabízí prověřenou kvalitu mnohdy ve špičkovém zpracování. V tomto cenovém rozmezí najdete energetickou třídu A+ i A++ s objemem nad 71 litrů. Můžete počítat s kruhovým tělesem, samočisticími programy, otočným rožněm, chlazením dveří či funkcí rozmrazování.
 
Cena nad 30 000 Kč poskytuje výběr ze špičky na trhu pečicích trub. Už se jedná spíše o konvektomaty pro domácí užití. Jde o trouby s nadstandardními funkcemi, které využije hlavně náruživý a náročný kuchař s vášní pro pečení.
 
Porovnat pečící trouby